Orde, Rust en Routine in je huis...

Weet je dat je de manager van je huis bent? God heeft je de taak gegeven om de dingen in je huis te besturen en regelen als een manager.

In 1 Timotheus 5:14 staat: "Ik wil dan dat jonge weduwen trouwen, kinderen krijgen, hun huis besturen en aan de tegenpartij geen aanleiding tot laster geven." En in Titus 2: 4 en 5 staat: "..opdat zij de jonge vrouwen leren verstandig te zijn, hun man lief te hebben, hun kinderen lief te hebben, bezonnen te zijn en kuis, te zorgen voor hun huishouden, goed te zijn, hun mannen onderdanig te zijn, opdat het Woord van God niet gelasterd wordt."

Het is je verantwoordelijkheid en je voorrecht om dit te mogen doen en net zo belangrijk als een groot bedrijf managen. Een groot bedrijf kan niet zonder orde, regels en structuur en dat kan je huishouden ook niet.

Hieronder noem ik een aantal punten die belangrijk zijn bij het managen van je huis:

Organisatie

Je kunt je huis niet effectief managen als je niet organiseert. Het zal wel verschillend zijn per huishouden hoe er georganiseerd wordt. De één heeft een organisatietalent van nature en de ander is wat makkelijker daarin, maar hoe je persoonlijkheid ook is, organisatie is nodig. Op het moment dat je alles maar een beetje laat doen, komt er chaos in huis en dat is voor niemand fijn. Wat belangrijk is om goed te organiseren zijn de maaltijden, de was en het schoonmaakwerk. Maar je bent natuurlijk geen slaaf, jij bent de manager en dus zorg je dat andere gezinsleden ook hun deel doen van het werk in huis. Werk samen als een team!

Het leven heeft wel zijn seizoenen. Vooral als je kleine kindjes hebt of zelfs een pasgeboren baby'tje is het niet zo makkelijk om je huishouden zo op orde te hebben als dat je dat normaal hebt. Geef jezelf dan ook genade. Doe de basisdingen als maaltijden, was en de afwas. Je kunt de crockpot goed gebruiken om 's morgens al eten klaar te maken voor het avondeten. Vaak zijn kleine kinderen wat dreinerig rond het avondeten en jij hebt het eten dan wel al fijn in de crockpot zitten zodat je daar geen zorgen meer over hoeft te maken. Je huis zal vaak vol zijn met rondslingerend speelgoed, maar maak daar ook geen punt van, zet één of twee keer per dag een kookwekker en doe een 'opruimrondje' met je kleintjes. Doe vooral niet teveel extra dingen in deze fase, dat komt allemaal nog wel. Wanneer je met liefde je kindje voedt, wanneer je ze opvoedt, voor ze zorgt en met ze speelt doe je het helemaal goed, dat zijn namelijk de belangrijkste dingen die je in deze fase kunt doen! Kinderen zijn maar zo even klein en ze zijn zoveel belangrijker dan schone ramen en glanzende meubels. Geniet van je kindjes!

Oefen je kinderen al jong om mee te helpen. Het zal in het begin misschien allemaal niet zo netjes gebeuren als dat jij graag wilt, maar oefening baart kunst! Ze kunnen helpen de tafel dekken, groente helpen snijden, de vloer vegen etc. Zo zorg je er ook voor dat het later volwassenen worden die op hun eigen benen kunnen staan en weten hoe ze zelf een huishouden moeten runnen.

Eet alleen op vaste tijden en aan de eettafel en laat de kinderen niet overal door het huis met eten lopen. Dit bespaard je enorm veel schoonmaakwerk. Wat je ook veel werk bespaard is dat je geen onnodige taken doet. Waarom zou je bijvoorbeeld al het ondergoed strijken of elke week alle bedden verschonen of elke week alle ramen wassen? Dit is echt niet nodig en de tijd die je hiermee overhoudt kun je beter gebruiken om meer tijd met je kinderen door te brengen, ze voor te lezen, met ze te knutselen etc.

Wanneer je kinderen ouder worden en je hebt ze aangeleerd om mee te helpen in huis wordt het voor jezelf allemaal wat makkelijker. De kinderen kunnen meer taken aan, helpen beter mee en ieder krijgt zo zijn verantwoordelijkheid in huis.

Routines

Routines zijn belangrijk in het huishouden. Eet op vaste tijden, doe Bijbeltijd op vaste tijden, zorg dat kinderen op vaste tijden naar bed gaan en maak schoon op vaste tijden. Natuurlijk kunnen er best uitzonderingen zijn en moet je ook best weleens flexibel zijn. Probeer wel discipline aan te brengen in je routines. Zo kan iedereen ervan op aan en maak je het makkelijker voor jezelf. Als je bijvoorbeeld afspreekt dat je elke morgen eerst een was in de machine doet, dan stille tijd houdt en dan ontbijt klaarmaakt zorg je ervoor dat je morgen al rustiger begint. Juist als je routine hebt in je huishouden zorg je ervoor dat er tijd overblijft voor leuke dingen. Bijvoorbeeld: Stel dat je afspreekt dat elk gezinslid op zaterdagochtend een uurtje helpt met taken in huis. Wij zijn met 7 personen, waarvan er 6 kunnen helpen met klusjes. Dus dat betekent eigenlijk 6 uur schoonmaakwerk in één uur. Daarna kun je samen iets leuks plannen of de kinderen vrije tijd geven.

Bemoediging

Om een huishouden continue te besturen is moed nodig, het is niet altijd makkelijk namelijk. Kinderen doen soms langzaam over hun klusjes of slaan met hun handjes tegen je pas gewassen raam of laten een beker melk over je pas gedweilde vloer vallen, Ze zijn misschien zeurderig en ongehoorzaam en hebben hun dag niet. Maar ze zullen zeker moe en ongehoorzaam worden van een chagrijnige en zeurderige moeder die de hele dag klaagt, daarmee zul je ze echt niet motiveren. Probeer echt een bemoediging en inspiratie te zijn voor je kinderen, zoals een goede manager dat doet en misschien kun je een beloningssysteem bedenken voor als ze hun taak goed gedaan hebben. Motiveer ze en complimenteer ze. Je kinderen oefenen om mee te helpen in het huishouden gaat niet in één dag, daar is veel oefening en geduld voor nodig. Het kost tijd maar wanneer je consequent bent en niet opgeeft zul je op een dag de vruchten ervan plukken.

Het leven in een gezin is bedoeld om elkaar te bemoedigen en om grapjes te kunnen maken en vrolijk te kunnen zijn, maar als je ongehoorzame en luie kinderen hebt die je totaal niet oefent om mee te helpen en hun eigen zin laat doen in alles, krijg je een ongecontroleerd en chaotisch huishouden waar weinig vanuit gaat. Probeer je kinderen te oefenen in gehoorzaamheid en respect, dit is echt een basis voor orde, rust en routine in huis. Je maakt ze trouwens niet gehoorzaam en respectvol door te schreeuwen, zeuren en alsmaar kwaad te zijn. Zorg dat ze je opdracht goed begrepen hebben en vraag ze vriendelijk hun opdracht te doen. Zijn ze bewust ongehoorzaam dan kun je ze daarvoor straffen. Maar vergeet niet: met positieve complimentjes en bemoedigingen kom je verder dan alsmaar straffen.

Vergeet niet: jij bent de manager van je huis, doe het werk met liefde, genade en vreugde als voor de Heere en vraag dagelijks om Zijn hulp en kracht!!

(Dit artikel uit Above Rubies, December 2011, nr 83, is geschreven door Nancy Campbell en met toestemming van Above Rubies door mij vrij vertaald en samengevat)

Translated by Marjolein van der Toorn  
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.